Kategoriat
Yleinen

Frisbeegolf – Korona-ajan pelastaja

Frisbeegolf on varmasti tullut monelle tutuksi lajiksi viime vuosina. Jos et ole vielä itse testannut, niin ainakin olet todennäköisesti kuullut siitä. Se on kasvattanut suosiotaan jopa räjähdysmäisellä vauhdilla. Kenttiä on tehty, ja niitä tehdään lisää jatkuvasti Suomeen ja muualle maailmaan. Olen myös pannut merkille ystävieni kanssa, että etenkin näin korona-aikana lajin suosio on kasvattanut suosiotaan, eikä mikään ihme. Frisbeegolf on laji, jota pelataan ulkona, ja suurin osa kentistä on ollut auki koko ajan.

Meikäläinen puttaamassa lättyä koriin

Mikä tekee juuri frisbeegolfista testaamisen arvoisen lajin?

Ensimmäiseksi, laji on erittäin edullinen. Jo yhdellä kiekolla pääsee erittäin hyvin alkuun. Kiekkojen hintahaarukka menee noin 8e-20e välille kaupoissa. Käytettynä kiekkoja voi saada tätäkin halvemmalla. Kiekkoja voi käydä ostamassa urheilukaupoista sekä hyvin varustelluista suuremmista kaupoista, kuten Prismoista. Lisäksi frisbeegolfia voidaan pelata joko yksin tai yhdessä. Eli ongelmaksi ei ainakaan muodostu ryhmän tai joukkueen kasaaminen.

Laji on myös mielestäni hyvin aloittelijaystävällinen siinä mielessä, että lajitaitoja ei juurikaan tarvita saadakseen onnistumisen kokemuksia kierroksen aikana. Usein frisbeegolfia kuvataankin spirit-lajina, jossa tärkeintä on pitää hauskaa! Yksi frisbeegolfin hienoimmista asioista on myös se, että samalla tulee liikuttua luonnossa kuin huomaamatta. Omasta kokemuksesta voin todeta, että on hienoa käydä eri kentillä pelaamassa, kun näkee aina erilaista sekä vaihtelevaa luontoa ja maastoa. Eri kentillä pelaaminen tuo mukavaa vaihtelua heittämiseen!

Laji on myös mielenkiintoinen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Frisbeegolf on yksinkertainen laji (ei kauheasti sääntöjä), jossa on kuitenkin jokaiselle yksilölle varmasti tarpeeksi haastetta. Tarkoituksena on lyhyesti kerrottuna saada frisbee mahdollisimman vähillä heitoilla koriin. Tässä vain lueteltuna muutama syy, miksi testata tätä lajia, jos vielä ei ole ehtinyt!

Mitä pitää tietää lajia aloittaessa?

Mainitsinkin jo lajin olevan hyvin aloittelijaystävällinen, mutta on kuitenkin muutama seikka, jotka tulisivat tietää ennen kuin lähtee heittämään ensimmäistä kierrostaan.

Muistutan vielä uudelleen, että frisbeegolfia kutsutaan spirit-lajiksi, joka tarkoittaa, että tärkeintä on pitää hauskaa! Tämä on tärkeää muistaa aina frisbeegolfia pelatessa. Reilu peli, johon kuuluu muun muassa toisten kunnioittaminen muodostaa pohjan kyseiselle lajille. Yhtä tärkeää on silti kunnioittaa kanssapelaajien lisäksi luontoa. Ethän siis vahingoita luontoa/ rataa missään tilanteessa. Tähän kuuluu myös roskien korjaaminen pois luonnosta. Jos jaksat kantaa luontoon jotain, jaksat varmasti kantaa ne myös poiskin sieltä. Tämä edesauttaa sitä, että jokainen pelaaja voi nauttia jatkossakin luonnosta sekä pelaamisesta hienoissa maisemissa.

Jos ryhmässä on useampi pelaaja, niin kannattaa heittovuorot jakaa niin, että kauimpana korista oleva pelaaja heittää uuden heiton ensimmäisenä. Tätä heittojärjestystä tulisi noudattaa koko kierroksen ajan turvallisuussyistä. Ole myös tarkkana, ettet mene muiden heittojen eteen. Turvallisuuteen liittyen toinen mainitsemisen arvoinen seikka on FORE-huuto! Kun huomaat kiekon lähtevän kädestäsi paikkaan, jossa voi olla ihmisiä (esim. toiselle väylälle tai pururadalle) tai jos et näe vaikkapa auringon takia, mihin kiekko lähti kädestäsi, niin koko peliryhmän tulee huutaa FORE-huuto kovaan ääneen. Tämän kuultuasi kentällä, tulee suojautua mahdollisimman nopeasti. Muista, että olet aina vastuussa itse heittämästäsi kiekosta!

Kolmas vinkkini koskee pelin sujuvuutta. Jos ryhmässänne on useampia pelaajia, ja teillä kestää heittää kauemmin kuin takana tulevilla pelaajilla, olisi kohteliasta päästää ne teidän eteen. Helpoin tapa on tehdä tämä pelattuanne jonkin väylän kokonaan loppuun. Tämä ohjeistus kuuluu myös spirit-lajin ”etikettisääntöihin”.

Neljäs ja viimeinen vinkkini on, että jos löydät jonkun muun kiekon, tulisi tämä palauttaa löytölaatikkoon. Löytölaatikko löytyy usein aloituspaikan/ ensimmäisen väylän läheisyydestä. Moni myös kirjoittaa kiekon taakse oman puhelinnumeronsa, johon voi soittaa ja näin ollen sopia kiekon palauttamisesta kiekon omistajan kanssa.

(https://frisbeegolfliitto.fi/aloittelijat/etiketti/)

Frisbeegolf-opaste
Jokaisen väylän alusta löytyy opastetaulu, mistä korin löytää (HUOM! Välillä korin näkee aloituspaikalta, välillä ei)

Frisbeegolfkiekon valinta

On muutama asia, jotka tulee tietää valitessa frisbeegolfkiekkoa. On olemassa ”kolme” pääluokkaa, miten kiekot lajitellaan; putterit, midarit sekä driverit. Aloittaessa lajia, et tarvitse kuitenkaan kaikkia näitä kiekkoja, vaan yksi riittää hyvin alkuun pääsemiseksi. Käyn nyt lyhyesti läpi, mitä kukin pääluokka pitää sisällään, ja annan lopuksi suosituksia ensimmäisen kiekon valintaan.

Putterit eivät lennä kovinkaan pitkälle, mutta ovat tarkimpia kiekkoja. Kiekko on usein helppo tunnistaa sen paksuudestaan, sillä putterit ovat usein paksumpia kuin midarit tai driverit. Putteri on siis tarkoitettu melko lyhyille matkoille heitettäväksi, mutta etenkin kokeneemmat heittäjät käyttävät putteria usein hieman pidemmissäkin heitoissa ”varmalentoisuuden” vuoksi.

Seuraavana esittelen midarit, eli toisin sanoen Mid-rangekiekot, joiden nimikin kertoo jo niiden käyttötarkoituksen. Tarkoituksena on usein lähestyä koria, joka tarkoittaa niin sanottua keskimatkanheittoa. Huomioi kuitenkin, että pelaajien ollessa eri tasoisia, he voivat käyttää samaa kiekkoa eri tarkoituksiin ja erilaisille matkoille. Midarit lentävät usein melko suoraan (riippuen tosin kiekosta), mutta ne ovat kuitenkin vaikeampia heittää kuin putterit. Midarin etuna on kuitenkin heiton pituus, ja heitto lentääkin putteria pidemmälle.

Kolmanteen pääluokkaan kuuluvat driverit lentävät pisimmälle, mutta ovat selvästi vaikeampia heittää kuin kaksi edellä mainittua. Driverit ovat rakennettu teräväreunaisemmiksi ja litteimmiksi kuin putterit sekä midarit, jotta ne lentäisivät pidemmälle. Jos heitto ei lähde tarpeeksi kovaa driverilla heittäessä tekniikan ollessa puutteellinen, niin kiekko alkaa kaartamaan usein vasemmalle melko nopeasti (oikeakätisellä heittäjällä vasemmalle ja vasenkätisellä oikealle).

Jos joku on ihmetellyt, mitä neljä numeroa tarkoittavat kiekon päällä, niin ne neljä numeroa kiekon päällä kuvaavat kiekon ominaisuuksia. Ne merkitään käytännössä aina samaan järjestykseen vasemmalta oikealle; nopeus, liuku, vakaus ja feidi (eng. speed, glide, turn and fade). Jos näistä kiinnostui lisää, niin lisätietoa löytää muun muassa linkistä: http://fribakaveri.fi/frisbeegolf/kiekkotietoutta/

Palataanpa vielä ensimmäisen kiekon hankkimiseen. Jos ostat vain yhden kiekon, niin suosittelen ehdottomasti suoralentoista midaria ensimmäiseksi kiekoksi. Kiekon ollessa helppoheittoinen ja melko suoraan lentävä, myös nautinto ja motivaatio pysyvät yllä paremmin koko kierroksen ajan. Muista kuitenkin, että harjoittelu on paras tapa pitää kiekko väylällä jatkossakin! Lisäksi midareilla pystyy useimmiten heittämään radan kuin radan läpi nautinnollisesti. Midarit ovat usein melko monikäyttöisiä kiekkoja, joita voi käyttää monessa eri heitossa.

Haaste: Tässäpä minun vinkit, joilla jokainen varmasti pääsee hyvään alkuun tämän hienon lajin parissa! Lopuksi haluan vielä haastaa jokaisen kiertämään ainakin yhden kierroksen tänä kesänä. Tiedä, vaikka innostuisit siitä! Muistakaa turvallisuus ennen kaikkea! Hyviä heittoja ja kierroksia jokaiselle lukijalle!

Lähteet:

Suomen frisbeegolfliitto, saatavilla: https://frisbeegolfliitto.fi/

Fribakaveri, saatavilla: http://fribakaveri.fi/frisbeegolf/kiekkotietoutta/

Kirjoittanut Viljami

20-vuotias liikuntapedagogiikan opiskelija, jonka harrastuksiin nykyään kuuluu kaikenlainen liikunta laidasta laitaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *