Kategoriat
Yleinen

Minun TOP 5 -lista suomalaisista urheilijoista

Tänään luvassa hieman erilaista aihetta. Esittelen minun oman TOP 5- listan suomalaisista urheilijoista. Esitän omat näkemykseni, miksi juuri kyseinen henkilö on päässyt listalleni. Kriteerinä listalle pääsemisessä ei siis ole vain menestys, vaan pyrin miettimään asiaa laajemmasta näkökulmasta. Jotta tästä voitaisiin tehdä hieman hauskempaa, niin kirjoitan kuvauksen henkilöstä, ja vasta kuvauksen/ tekstin jälkeen mainitsen henkilön nimen. Lue tekstit siis järjestyksessä, ja älä kurki kappaleiden loppuun :D. Jokainen voi näin ollen siis itse katsoa, kuinka monta henkilöä tietää tai arvaa kuvauksesta.

5. Sija viisi menee nykyisen opiskelupaikkani tunnetuimmalle urheilijalle. Jo nuorena poikana menestystä niittänyt nelinkertainen olympiavoittaja, moninkertainen maailman- ja Suomen-mestari sekä maailmancupin voitto neljästi takaavat minun TOP5-suomalaiset urheilijat – listalle pääsyn. 80-luvun paras suomalaisurheilija ylivoimaisesti. Hänen lentävät lausahduksensa ja kommelluksensa ovat myös jääneet elämään. Muun muassa sanonnat; ”Elämä on ihmisen parasta aikaa” ja ”jokainen tsäänssi on mahdollisuus”. Viidennen sijan listallani nappaa siis kukas muukaan, kuin Matti Nykänen.

4. Sijalle neljä pääsee jo edesmennyt henkilö, joka on ehkä allekirjoittaneelle jäänyt hieman varjoon kuitenkin, johtuen juuri siitä, etten elänyt hänen elinaikanaan. Mielestäni henkilöä ei voi kuitenkaan ohittaa tällä listalla menestyksensä takia. Yhdeksänkertainen olympiavoittaja, Flying Finn (Lentävä suomalainen), henkilökohtaisilta matkoilta 20 Suomen-mestaruutta ja lukuisia maailmanennätyksiä… Teki myös Suomea tunnetuksi maailmalla omilla teoillaan ja menestyksellään. Ei voi muuta, kuin hattua nostaa tälle jätkälle! Hyvät naiset ja herrat; Paavo Nurmi.

3. Kolmantena listalla on muutaman päivän päästä 50-vuotissyntymäpäiviä viettävä suomalainen urheilija. Runkosarjassa 1457 tehopistettä ja 684 maalia oikeuttavat hänet pitämään ykköspaikkaa parhaana suomalaisena maalintekijänä ja pistemiehenä NHL:ssä. NHL:n maalikuningas vuosina 1993,1998 ja 1999, jonka lisäksi vuonna 2007 Stanley Cupin voitto, lukuisat maajoukkuemeriitit ja valinnat Suomen parhaaksi jääkiekkoilijaksi. Eikä siinä vielä kaikki, lisäksi hänet on äänestetty 11-kertaa NHL:n tähdistöotteluun, sekä kaudella 1992-1993 uskomaton 76 maalin tulokaskausi puhuvat puolestaan. Pronssia listalla ottaa; The Finnish Flash, Teemu Selänne!

2. Minun listallani toisen sijan vie vuoden urheilijaksi Suomessa valittu (2016) moninkertainen paralympia- ja maailmanmestari 100- ja 200-metrillä. Lisäksi Euroopan mestaruuksia löytyy plakkarista kahdeksan kappaletta, joista yksi vieläpä 400-metrillä. Vielä näiden lisäksi lukuisia kakkos- ja kolmostiloja muun muassa MM-kilpailuista. Mielestäni hänen menestystä katsellessa voidaan puhua jo dominoinnista. Kysynpä vaan, kuinka moni urheilija edes maailmalla on ollut näin ylivoimainen? Pitääpä vielä mainita hänen menestyksensä pyörätuolikoripallossa, jossa hän kuuluu Suomen maajoukkueeseen, ja hänet on valittu kolme kertaa vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi. Syy, miksi hän on listallani näin korkealla ei ole kuitenkaan pelkkä menestys. Mielestäni hänen tärkein saavutus on se, että hän on ollut aivan avainasemassa vammaisurheilun tasa-arvosta puhuttaessa, ja parantanut omalla toiminnallaan vammaisurheilun asemaa erittäin paljon! Saavutuksia on vielä lisää lukuisia, mutta artikkeli voisi olla melko pitkä, jos kaikki ne alkaisi tähän kirjoittamaan :D. Jos joku ei vielä tunnistanut kuvauksesta henkilöä, hän on Leo-Pekka Tähti!

1. Annan vinkin; Voikkaalta Valioliigaan. Valinta listan ensimmäiseksi ei ollut vaikea, se oli oikeastaan minulle selvää jo, ennen kuin aloitin tätä artikkelia kirjoittamaan! Minun listallani ensimmäisen sijan saa jalkapalloilija, joka on lähtöisin samoilta kulmilta kuin minä itse, aivan tästä naapurista. Koko ikäni olen fanittanut häntä ja seurannut hänen uraansa. Tämän lisäksi lempijoukkueeni on aina ollut se joukkue, missä hän pelasi 10 vuoden ajan, ja jonka kapteenina hänkin on toiminut (FC Liverpool). Vuonna 2001 valinta Suomen vuoden urheilijaksi, vuonna 2005 Mestarien liigan voitto, moninkertainen vuoden jalkapalloilija Suomessa ja Suomen vuoden valmentaja vuonna 2012… Tässä vain osa hänen ansioistaan. Ladies and gentlemen, Sami Hyypiä!

En ajatellut tehtävän olevan näin vaikea :D. Lopulta oli hyvin vaikea valita, vain viisi henkilöä kyseiseen listaan. Myöskin paikat listassa voisi olla oikeastaan melkeinpä, miten päin tahansa. Olisin halunnut lisätä ainakin muutaman henkilön lisää, mutta näillä mennään 🙂 Ainoastaan ensimmäinen sija listassani oli helppo valinta!

Aion tulevaisuudessa tehdä vielä minun TOP5- listan parhaista urheilijoista maailmassa sekä TOP5- valmentajat maailmassa. Olkaa kuulolla!

Kirjoittanut Viljami

20-vuotias liikuntapedagogiikan opiskelija, jonka harrastuksiin nykyään kuuluu kaikenlainen liikunta laidasta laitaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *