Kategoriat
Yleinen

Kyläkenttien lakkauttaminen

Aloitan ja lopetan tämän tekstin jakamalla linkin ystäväni kanssa tehtyyn adressiin. Kiitämme etukäteen jo kaikkia, jotka auttavat meitä tavoitteessamme pitää kyläkenttämme toiminnassa vielä tulevinakin vuosina! Tästä linkistä pääset siis allekirjoittamaan adressimme: https://www.adressit.com/voikkaan_jalkapallokentta.

Olemme muutaman viikon ajan puhuneet kaveripiirissäni kyläkenttien tilanteesta. Ainakaan Kouvolan suunnilla tilanne ei näytä nyt kovin valoisalta, sillä monen ”kyläkentän” kunnossapidon on sanottu lopetettavan. Muun muassa kotipaikkakuntani (Voikkaa) yleisurheilu- ja jalkapallokenttä kuuluvat lopetettavien kenttien kategoriaan. Kentät aiotaan siis poistaa palveluverkosta. Muista kentistä en osaa sanoa, mutta ainakin Voikkaan kentät ovat kuitenkin hyvinkin aktiivisessa käytössä niin koulu- kuin vapaa-ajantarkoituksessa. Tulisiko meidän siis katsoa tulevaisuuteen kuitenkin hieman pidemmälle, ennen kuin vain lopetetaan kyläkenttien kunnossapito taloudelliset säästöt mielessä?

Palveluverkosta ollaan poistamassa Kouvolassa useampi kenttä

Herätys

Olen nimittäin erittäin huolissani kenttien kunnossapidon lopettamisesta, sillä tässä minunkin kotipaikkakunnallani on aivan kentän vieressä ylä- sekä alakoulu. Kenttien käyttöaste on siis jo tältäkin osin mielestäni vähintään kohtuullista. Mitä käy, jos kentät siirtyvät yhä kauemmas lapsiperheiden sekä muiden asukkaiden tavoittamattomiin? Tai ainakin niin, että niihin on matkaa selvästi enemmän kuin nyt. Mahdollisesti liikkuminen (lapsien sekä aikuisten) saattaisi vähentyä entisestään. Mielestäni kaupungin tehtävänä on nykyään järjestää asukkaille liikuntapaikkoja, niin että jokaisella on mahdollisuus käydä toteuttamassa harrastuksiaan niissä. On myös selvää, että asukkaat käyttäisivät todennäköisemmin kenttiä, jotka ovat esimerkiksi yhden kilometrin päässä kuin vaikkapa viiden kilometrin.

Hauskinta tässä koko jutussa on se, että Kouvola mainostaa itseään #urheilukaupunkina! Hehheh… Se, että kaupungissa pelaa pääsarjatason joukkueita jääkiekossa, koripallossa ja pesäpallossa ei vielä yksin tee kaupungista urheilukaupunkia. Mielestäni asia pitäisi nähdä ruohonjuuritasolla, eikä vain kilpailla siitä, että saadaan mahdollisimman paljon näkyvyyttä pääsarjatason joukkueiden kautta. Vähintään yhtä hienoa olisi se, että mahdollisimman moni kaupunkilainen liikkuisi. Haluan vielä todeta, että hienoahan se on, että pääsarjatason joukkueita löytyy tästä kaupungista. Mielestäni ne ei yksin kuitenkaan oikeuta mainostamaan Kouvolaa vielä urheilukaupunkina! Paljon on parannettavaa vielä liikuntatoiminnan suhteen Kouvolassa…

Mun rippikuva on otettu juuri Voikkaan pallokentältä! Iso suositus: Voikkaan kenttä palvelee hyvin monipuolisesti, muun muassa mainiona kuvauspaikkana 😀

Yritin etsiä tietoa, kuinka paljon kenttien kunnossapitäminen maksaa kaupungille vuodessa, mutta en löytänyt tarkkaa tietoa siitä. Olen kuitenkin melko varma, että säästöt eivät ole kovin massiivisia lopettamalla tällaisten kenttien kunnossapidon. Päinvastoin, vaikutukset saattavat näkyä vasta vuosien päästä, niin taloudellisesti, kuin terveydellisestikin.

Olet saattanut kuulla vanhemmilta ihmisiltä, kun he ovat pelanneet pienenä pihapelejä. Rohkenen väittää, että tällaiset pihapelit kylän lapsien kesken ovat vähentyneet radikaalisti viime vuosikymmenien aikana. Muistan myös hyvin oman lapsuuteni pihapelit. Pelasimme niitä välillä aamusta iltaan, usein niin, että ruokailukin unohtui :D. Harmittava tosiasia on kuitenkin se, että tällaisella toiminnalla ”tapetaan” ne viimeisetkin kylä- ja pihapelit, jotka ovat jo nyt selvästi harvemmassa kuin ennen…

Haaste: Tänään hieman erilaisempi, mutta sitäkin tärkeämpi haaste! Olemme ystäväni kanssa tehneet adressin meidän oman kylän jalkapallo- ja yleisurheilukentän kunnossapidon jatkamisen puolesta. Käykää allekirjoittamassa adressimme netissä. Linkki löytyy tekstin lopusta. Kiitämme jo etukäteen kaikkia, jotka auttavat meitä kohti tavoitettamme pitää kyläkenttämme kunnossa, jotta lapset, nuoret, aikuiset sekä vanhukset pääsevät nauttimaan tämän kentän tarjoamista mahdollisuuksista liikkua! Linkki adressiin on tässä: https://www.adressit.com/voikkaan_jalkapallokentta

Kirjoittanut Viljami

20-vuotias liikuntapedagogiikan opiskelija, jonka harrastuksiin nykyään kuuluu kaikenlainen liikunta laidasta laitaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *